| Photo by: Ty Stange | Source: VisitCopenhagen

Severdigheter utenfor København

10 ting du bare MÅ se, som lokker deg ut av storbyen

Danmark har en mengde kulturopplevelser å by på, også utenfor København. De mange alternativene kan imidlertid gjøre det vanskelig å velge hva man skal sette av tid til.

Derfor har vi laget en topp 10-liste over severdigheter som våre gjester oftest besøker når de drar ut av byen. Disse kan du lese mer om her eller laste ned vår PDF. 

 • Kronborg slott
 • Skovtårnet – Camp Adventure
 • M/S Museet for Søfart
 • Frederiksborg slott
 • Louisiana
 • Karen Blixen-museet
 • Frilandsmuseet
 • Vikingskipmuseet
 • Roskilde domkirke
 • ARKEN
 • Kronborg slott

  Kronborg 2 C, 3000 Helsingør
  www.kongeligeslotte.dk

  Her kan du gå i fotsporene til konger og dronninger, berømte skuespillere og en sovende sagnhelt i de dunkle festningsrommene som er sentrale i Danmarks historie.

  Slottet er verdenskjent fra Shakespeares "Hamlet’, og Kronborg blir av den grunn også kalt "Hamlet-slottet".

  Om sommeren kan du oppleve Hamlet Live der du får vandre rundt på slottet mens skuespillet utspiller seg med en blanding av korte scener og interaktivt teater. I august arrangeres Shakespeare-festivalen, og da kan du oppleve internasjonale forestillinger på slottet.

  Skovtårnet – Camp Adventure

  Denderupvej 19, 4690 Haslev
  www.campadventure.dk

  Det 45 meter høye Skovtårnet ligger i en av skogene nær Gisselfeld Kloster og gir 360 graders utsyn over den vakre naturen sør på Sjælland. Tårnet er bygget i cortenstål og eik fra området.

  Turen gjennom bøkeskogen, opp i Skovtårnet og tilbake er 3,2 km lang og tar rundt to timer. Camp Adventures unike Skovtårn er tegnet av arkitektfirmaet EFFEKT og glir harmonisk inn i den vakre sørsjællandske naturen som danner rammene for opplevelsen.

  Amerikanske TIME Magazine har Skovtårnet på sin 2019-liste over verdens "World’s Greatest Places".

  M/S Museet for Søfart

  Ny Kronborgvej 1, 3000 Helsingør
  www.mfs.dk

  Ønsker du en maritim og underjordisk kulturopplevelse der du kan visualiserer tapre sjøhelter som klatrer taktfast mot mastetoppen? M/S Museet for Søfart er tegnet av Bjarke Ingels Group og ligger i en godt bevart tørrdokk under jorden. Glassrammen rundt sørger imidlertid for massevis av lys på innsiden.

  Her kan du vandre rundt blant gamle skip, filmer, lydbilder og bakgrunnsmusikk som vitner om Danmarks status som en av verdens ledende sjøfartsnasjoner siden 1600-tallet.

  Frederiksborg slott

  Frederiksborg Slot 10, 3400 Hillerød
  www.dnm.dk

  Frederiksborg slott tilbyr kulturopplevelser både bak og utenfor de historiske renessansemurene. Her ligger det nasjonalhistoriske museet, som gjennom portretter, malerier, møbler og kunstindustri forteller 500 år gamle historier om Danmarks kulturarv.

  Ta en båttur på Slotssøen eller en spasertur i den vakre slottshagen.

  Frederiksborg slott ble bygget av Christian IV på begynnelsen av 1600-tallet og er et symbol på hans maktposisjon i det nord-europeiske monarkiet. Slottet gir et godt innblikk i hvordan de kongelige levde på 1600-tallet.

  Louisiana Museum of Modern Art

  Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk
  www.louisiana.dk

  Har du lyst til å tre inn i et kunstnerisk univers av moderne verker og sanseinntrykk?

  På Louisiana kommer ikke kunsten bare til uttrykk i malerier og skulpturer, men også i arkitektur og ulike landskaper. Her kan du oppleve så vel tradisjonelle, virtuelle og levende utstillinger som illusjonistiske rom av farger, lys og speil.

  Ute kan du vandre langs labyrintlignende stier i skulpturparken eller kjenne brisen fra Øresund i ansiktet. I det treetasjes barnehuset på Louisiana kan også barna få stilt sin kunstneriske nysgjerrighet og la kreativiteten få utfolde seg.

  Karen Blixen-museet

  Rungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst
  www.blixen.dk

  Har du lyst til å besøke kunstnerhjemmet der Karen Blixen ble født, skrev sine verdensberømte romaner og bodde frem til hun døde i 1962?

  På Karen Blixen-museet kommer du tett på den berømte forfatterens liv og får se mange av de originale møblene som hun tok med hjem fra farmen sin i Afrika.

  I museets fuglereservat kan du få en fredfylt naturopplevelse med kvitring fra 40 fuglearter og dessuten besøke Karen Blixens gravsted.

  Frilandsmuseet:

  Kongevejen 100, 2800 Kongens Lyngby
  www.natmus.dk

  På Frilandsmuseet kan du reise 350 år tilbake i tiden og få et innblikk i jordbruket som har vært med på å bygge Danmark.

  Du kan male ditt eget mel, skjære med flintstein eller lage brennevin. Eller rusle rundt i fredfylte omgivelser blant mer enn 50 originale stråtekkede hus, bindingsverk og møller. Museet gjør opplevelsen så autentisk som mulig ved hjelp av dyr, kornåkre, frukthager og frivillige utkledde til bønder som bor på museet om sommeren.

  Vikingskibsmuseet

  Vindeboder 12, 4000 Roskilde
  www.vikingeskibsmuseet.dk

  På vikingskipmuseet kan du og barna få en felles opplevelse som leder tankene til mjøddrikkende sjøfarere, farefulle tokter og skummende bølger.

  Her har dere en sjelden anledning til å gå på oppdagelse blant fem originale vikingskip, kulturhistorie og maritimt håndverk.

  Fra 1. mai til 30. september er det også mulig å heise seil, ta til årene og ro ut på Roskilde-fjorden i en håndbygget og sikker vikingbåt.

  Roskilde domkirke

  Domkirkepladsen 3, 4000 Roskilde
  www.roskildedomkirke.dk

  Et besøk i Roskilde domkirke tar deg tett på bygningskunst som forteller over 1000 år gamle historier. Katedralen har nemlig vært kongefamiliens gravkirke gjennom i århundrer. Dette sammen med den imponerende størrelsen og teglsteinsarkitekturen gjør bygningen til et av de eldste og mest bevaringsverdige symbolene på Danmarks historie.

  Bli med på en omvisning i kirken og la deg fascinere av kalkmalerier, kunstneriske detaljer, høye hvelvinger og det historiske Raphaëlis-orgelet.

  ARKEN

  Skovvej 100, 2635 Ishøj
  www.arken.dk

  Kunstmuseet ARKEN holder til i en arkitektonisk bygning som har bidratt til å sette Ishøj på Danmarks kulturkart.

  Den spisse stevnen og speilingen i vannflaten får museet til å minne om et skip som har strandet. Innenfor dørene fortsetter den maritime følelsen når du vandrer rundt blant 400 kunstverk i rammer som leder tankene til et skipsskrog. Her kan du oppleve dansk, nordisk og internasjonal samtidskunst signert både nyere og mer etablerte kunstnere.

  Få opptil 10 % rabatt som STAY&SAVE-medlem. Les mer om alle fordelene